Hjälp, …

 

fotoinspirationen finns inte där.

Hur ofta har jag inte hört dessa ord från mina fotovänner det senaste året och kanske längre. Jag har upprepat dem själv otaliga gånger och funderat vad som har hänt, den finns inte där. Men är det verkligen fotoinspirationen som saknas? Kan det vara annat som gör att fotandet går i vågor?

En av anledningarna för mig är att det där korta steget över den där egentligen låga tröskeln har blivit så hög. En annan orsak är att jag tror att motiven saknas.

För någon vecka sedan var jag i Linköping och jobbade och visste att det inte skulle bli några större fotoutflykter men kameran fick hänga med. Jag valde att endast ta med mig ett zoomobjektiv som skulle täcka alla eventuella bilder. Det blev inga utflykter men när jag hade en stund över gick jag ut i trädgården och botaniserade och visst fanns de där, motiven, bara jag använde mina ögon och funderade en stund. Några bilder blev det och även sådana som jag själv blev nöjd över. Ljuset har en sådan stor betydelse och att sommaren kändes i antågande gjorde garanterat att det var betydligt lättare.

Att hitta nya fotografer är också något som ger mig inspiration, att testa nya tekniker och nya sätt att se på bilden. Jag fann en fotograf som heter Andy Gray som fotar ICM-Intentional camera movement (avsiktlig kamerarörelse) i en stil som jag tycker är helt fantastisk. Jag har testat det där ganska mycket tidigare, många träd har det blivit, men inte på det sätt han gör det. Det är verkligen svårt att få till en bild som i sin rent abstrakta stil ändå liknar något. Det får ju inte se ut som att jag bara misslyckats att hålla min kamera stilla under exponeringstiden. Det här kommer att bli en del av mitt utvecklande denna sommar och kanske en dag så sitter det något som jag förstår.

Bilderna ovan är från en stund på balkongen med några nejlikor i en vas och de känns helt okej för mig då det är en helt ny stil. Du måste klicka på bilderna för att se dem i sin helhet.

Även här uppe i norr har ljuset kommit och med en sådan fart att vi fortfarande tittar ut på kvällarna och säger,

-men det är ljust ännu.

Ikväll ska jag i alla fall ut på en fototpromenad tillsammans med Malin. Det blir även några fler och förhoppninsgvis inspirerande. Inspirerande, nu skrev jag det igen och  kanske att jag hittar den ikväll. Att uppmuntra varandra och vara fler är en del i att fotografera för mig, skulle nog inte passa helt som ensamvarg.

Ha en fin kväll och njut av ljuset alla ni där ute som också kanske börjat vakna ur vinterdvalan.

  1. Malin

    Det är nog så med kreativa hobbyn att dem går i vågor. Min inspiration har suttit långt inne. Men jag är glad att vi kom i väg i torsdags, det är ju roligt att fota. Särskilt m vänner. Och att vi kommer hem med helt olika bilder från samma promenad fascinerar :) Kram

Kommentera gärna det du ser eller läser

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.