Att kommunicera bild, …

det kan vi göra med vår egen associationsbana. I slutändan är det jag, fotografen, som visar upp en bild och visar kanske lite av vem jag är som person. Mina drömmar, min fantasi, dagsläget eller bara den verklighet som jag upplevde/upplever. Vem är jag som fotograf? Vad är viktigt för mig och vad vill jag med mina bilder? Kanske är fotandet bara en del av mitt bildintresse, att sedan få fortsätta göra något mer av den.

En bild kan ge så mycket olika genom att ha möjlighet att sätta sig vid redigeringsbordet och fundera över vad bilden ska kommunicera. Även om jag vill något med den är det inte säkert att mina betraktare ser samma sak, nästan aldrig i mitt fall skulle jag vilja påstå. Det handlar väl mycket om vad vi tycker om att fotografera och hur tydliga vi är i våra bilder. Jag är inte alltid, mer sällan, helt tydlig och inte alltid speciellt skarp.

Ovan har jag fem olika varianter av samma bild. En bild som jag råkade trycka av när jag egentligen skulle fota ur ett annat perspektiv. Normalt hade den gått till papperskorgen men började leka med olika exponeringar i färg för att sedan övergå till svartvitt och ta samma exponering, men en med stor kornighet och bara det gör att min bild förmedlar två helt olika känslor, i alla fall för mig. I färguppsättningen är det endast bakgrunden jag har exponerat på olika sätt. Här har jag väl inte varit helt pedantisk utan ville mest bara visa att vi verkligen kan göra mycket av det lilla.

En simpel bild som inte säger mycket, men ger de varierande alternativen dig olika tankar eller är det bara en bild på en ”stålfjäder”? Det här kan också vara trevligt att sysselsätta sig med nu när vi är inne i Coronatider. Du som inte gillar att redigera kan ju istället testa att fota något ur olika perspektiv och se hur ett objekt kan te sig så annorlunda beroende på hur du vinklar kameran, använder ljuset och så vidare.

Ha det bra alla där ute och nu hoppas jag att allt vänder och vi snart får leva lite mer normalt. Själv har jag verkligen Tedabstinens då jag inte vet om jag vågar, vi har ju lite högrisk här hemma, både vad gäller ålder och sjukdomar. Men jag lovar att farmor kommer igen och det hoppas jag att vi alla gör med massor av nya idéer från vår egen isolerade plats.

Kommentera gärna det du ser eller läser

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.